Kuchnia

Muffinowy świat

Muffinki z wiśniami i rumem pod pierzynką z bitej śmietany
Składniki:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżeczka soku ze świeżej cytryny
4 łyżki mleka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 jajka
1/5 kostki masła (50 g)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wiśni (mogą być takie z kompotu)
1 kieliszek rumu
Krem:
śmietanka 30%
cukier waniliowy
Śmietana fix- Dr Oetker

1. Rozpuszczamy czekoladę. Jeżeli posiadacie founde to można je wykorzystać. Jak nie to jest też domowy sposób. Garnek wody należy zagotować i położyć talerz z czekoladą. Ale pięknie czekolada się Wam rozpuści :-)
2. Dodajemy mleko i sok ze świeżo wyciśniętej cytryny i delikatnie mieszamy.
3. Jak wszystko nam się pięknie rozpuści odstawiamy, aby wystygło.
4. Mieszamy w dużej misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, kakao.
5.Topimy masełko w kąpieli wodnej. Bierzemy duży garnek z gorącą wodą i wsadzamy do środka masełko w kubeczku. Wszystko nam się pięknie rozpuści, a masełko zachowa swoje właściwości i co najważniejsze nie przypali się :D
6. Do miski z mąką dodajemy cukier, jajka oraz wystudzone masełko. Miksujemy.
7. Dodajemy naszą rozpuszczoną i lekko wystudzoną czekoladę.Miksujemy.
8. Dodajemy wiśnie i rum. Delikatnie mieszamy łyżką. Nie miksujemy.
9. Wykładamy blaszkę muffinkową papilotkami. Każdą papilotkę napełniamy do 3/4 jej wysokości ciastem.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok 20-25 minut.

Wyjmujemy muffinki i czekamy, aż się troszkę ostudzą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation