Kuchnia

Dodatki do chleba i inne

"TWAROŻEK" Z TOFU

ok 200 g naturalnego tofu

3 czubate łyżki gęstej części odstanego w lodówce mleka koko (puszka 400 ml)

łyżka octu jabłkowego lub podwójna ilość soku z cytryny/ limonki

2 łyżki oliwy

łyżeczka soli

mała czerwona cebula

duży ząbek czosnku

po czubatej łyżce posiekanego koperku, szczypioru (najlepiej drobnego) i natki pietruszki

opcjonalnie pieprz

Wykonanie

Tofu rozdrabniam widelcem, dodaję zwartą część mleka koko, mieszam (z pozostałej części mleka warto zrobić od razu pyszny chłodnik, napiszę o nim jutro :) albo zabielić zupę lub przyrządzić curry). Mieszam, dodaję oliwę, ocet, sól- płaska łyżeczka- potem można doprawić, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę oraz zieleninę, mieszam i wstawiam w zamkniętym pojemniku do lodówki na godzinę, dwie lub na całą noc. Następnego dnia można dosmaczyć dodatkową szczyptą soli/ octu lub soku z cytryny- ja nie dodawałam więcej gdyż mam awersję do przekwaszonych serków/ i świeżo zmielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation