Kuchnia

Dodatki do chleba i inne

Pesto z czarnych oliwek i suszonych pomidorów

1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek

4 średnie suszone pomidory z zalewy

2 czubate łyżki uprażonego na suchej patelni słonecznika

odrobina oliwy

niewielka szczypta soli





Wykonanie

Oliwki, pomidory i słonecznik wrzucam do blendera i miksuję drobno, ścierając drobinki z bocznych ścianek i dolewając tylko tyle oliwy by ułatwić miksowanie- łyżkę lub dwie. Pasty za bardzo przyprawiać nie trzeba, gdyż za przyprawę "robią" tu pomidory, ja dodałam niewielką ilość soli- małą szczyptę, ale możecie też zaostrzyć smak przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.

Jeśli chcecie pesto przechowywać dłużej, przekładamy je do niewielkiego słoiczka i zalewamy oliwą. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation