Kuchnia

RÓŻNOŚCI OBIADOWE

Moje Dietetyczne Fanaberie: Lekkie szpinakowe kubeczki pachnące bazylią

Szpinakowe kubeczki pachnące bazylią
Przepis na 10 porcji

350 g mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 duża marchew
140 g mielonego chudego twarogu
2 jajka
1 łyżeczka bazyliowego pesto
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 płaska łyżeczka soli
pieprz i ostra papryka



Szpinak wrzucamy do rondelka, gotujemy na małym ogniu, aż całkowicie się rozmrozi
i odparuje większość wody.

Na najmniejszych oczkach tarki ucieramy marchew i dodajemy do szpinaku wraz z chudym twarogiem (jeżeli nie macie dostępu w sklepach do dobrego, chudego, mielonego sera, to możecie użyć zwykłego twarogu, wcześniej dokładnie go krusząc).

Do rondelka dodajemy jajka, przyprawy, pesto oraz rozgnieciony czosnek i całość dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do silikonowych foremek na muffiny, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Szpinakowe przekąski pieczemy przez 35 minut, po 5-10 minutach można je wyjąć z foremek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation