Kuchnia

RÓŻNOŚCI OBIADOWE

Bakłażanowe roladki z ricottą w pomidorach

Składniki:

1 duży bakłażan
700 g pomidorów śliwkowych
1 opakowanie (250 g) sera ricotta
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki (100 g) tartego parmezanu
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
oliwa

Bakłażanowe roladki z ricottą w pomidorach - sposób przygotowania: Przygotuj sos: pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kawałki. Na 1 łyżce oliwy przesmaż posiekany ząbek czosnku, dodaj pomidory, dopraw cukrem i 1/2 łyżeczki soli. Sos zagotuj i duś, aż zgęstnieje, 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu. Gdy sos się gotuje, przygotuj bakłażana: umyj go, osusz i pokrój wzdłuż na półcentymetrowe plasterki. Każdy plasterek skrop niewielką ilością oliwy i posyp solą. Rozgrzej patelnię grillową i smaż plasterki bakłażana, aż będą złociste i miękkie - ok. 4 minut z każdej strony. W misce wymieszaj ricottę z parmezanem i bazylią, ewentualnie dopraw solą. Plastry bakłażana smaruj przygotowanym nadzieniem i zwijaj w roladki. Podawaj polane sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation