Kuchnia

Ciacho

Muffinki z malinami i mascarpone
/6 sztuk/

120 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru
kilka kropli ekstraktu waniliowego
1 jajko
40 ml mleka
120 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem do smaku
maliny i listki mięty do dekoracji

Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą masę. Wciąż ubijając, dodać jajko i mleko.
Na końcu wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Formę do muffinków wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i delikatnie oprószyć mąką.
Do każdego dołka wkładać porcję ciasta.
Wstawić do piekarnika, piec ok. 20-25 minut - po ok. 15 minutach trzeba sprawdzić stopień upieczenia. Gotowe muffinki są złotobrązowe.
Po upieczeniu ostudzić, smarować mascarpone, dekorować malinami i listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation