Kuchnia

Ciacho

Ruloniki z ciasta filo z pomaranczowo-orzechowym nadzieniem

Skladniki na 24 sztuki:
2 duze pomarancze
250 g mielonych migdalow
250 g mielonych orzechow laskowych
8 lyzek plynnego miodu
1 lyzeczka cynamonu
4 lyzki wody pomaranczowej (nie dalam)
2 okragle platy ciasta filo lub yufka (ok. 250 g)
120 g masla
cukier puder do posypania

1 pomarancze obrac, wyfiletowac, kazda czastke pokroic na mniejsze kawalki (wyciekajacy sok zachowac). Z drugiej pomaranczy wycisnac sok. W misce wymieszac na jednolita mase sok z pomaranczy (rowniez ten, ktory wyciekl przy filetowaniu), migdaly, orzechy, miod, cynamon i wode pomaranczowa. Dodac kawalki pomaranczy, lekko wymieszac.

Platy ciasta filo przekroic tak aby powstaly cwiartki, pozniej kazda cwiartke podzielic jeszcze na trzy trojkaty (razem z obydwu paltow ciasta maja powstac 24 trojkaty). Maslo przelozyc do miseczki, stopic. Posmarowac maslem kazdy trojkat ciasta (troche masla zostawic na pozniej). Piekarnik rozgrzac do temp. 200°C. Duza blache wylozyc papierem do pieczenia.

Mase pomaranczowo-orzechowa podzielic na 24 rowne czesci. Kazda porcje masy rozsmarowac na szerszej czesci ciasta, tak do polowy trojkata. Zaczac rolowanie od tej wlasnie czesci - zawinac ciasto tylko na dwa razy, nastepnie podwinac brzegi aby nadzienie nie moglo wydostac sie na zewnatrz i zrolowac rogalik do konca.

Gotowe rogaliki ulozyc na blasze, posmarowac pozostalym maslem. Piec na zlotobrazowo (ja pieklam dwa razy poniewaz nie posiadam az tak duzej blachy), na srednim poziomie piekarnika przez 20-25 min. W polowie pieczenia przekrecic rogaliki na druga strone.

Upieczone rogaliki wyjac z piekarnika, ostudzic. Przed podaniem posypac cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation