Kuchnia

Ciacho

Rurki z bitą śmietaną i serkiem mascarpone

Czas przygotowania: 2 godzin
Czas pieczenia: 2 godzin

Składniki
Ciasto:
500g mąki
250g masła
150g śmietany
2 żółtka
szczypta soli
Krem:
350 ml śmietany 30%(ja użyłam 2 kubeczki śmietany Pilos z lidla, po 200ml)
1 śmietan fix
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
1 serek mascarpone

Etapy przygotowania
Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na godzinę do lodówki, śmietanę ubić z cukrem i powoli dodawać serek mascarpone, na koniec dodać śmietan fix i delikatnie wymieszać, schłodzone ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować(trochę cieniej niż na pierogi), wyciąć paski o dł. 15cm i szerokości 2,5cm, nawinąć na foremki do rurek, tak by ciasto nachodziło na siebie po centymetrze, zaczynamy od węższej do szerszej strony, przygotowane foremki układamy na blaszce wysmarowanej olejem i pieczemy w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią, po wyciągnięciu zdejmujemy rurki z foremek i po przestygnięciu nadziewamy kremem, do dekoracji możemy zanurzyć końce w rozpuszczonej czekoladzie. Jest trochę przacy, ale rurki są pyszne:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation