Kuchnia

Ciacho

Eklerek

Składniki
- 120 g Kasia
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
- 0,5 paczki proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki proszku )
- szczypta soli
budyń waniliowy
pół kostki Kasia (do kremu)
olejek rumowy
gotowa polewa czekoladowa lub cukier puder




Wodę zagotować ze szczyptą soli, gdy zawrze dodać Kasia i gotować przez chwilę na małym ogniu.
Następnie dodać mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką.
Podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż masa stanie się szklista i zacznie odstawać od brzegów rondla. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić, potem wbijać po jednym jajku nadal miksować, na koniec dodać proszek do pieczenia.
Ciasto podzielić na 2 części (można zrobić 4 warstwy - wtedy placek będzie wyższy lub 2 części w zależności jak ciasto wyrośnie), każdą część upiec na oddzielnej blaszce, wyścielonej papierem do pieczenia w gorącym piekarniku w 200 st. C przez 20 minut.
Na krem:
Ugotowany budyń ostudzić, dodać cukier do smaku, przestudzić i dodać pół kostki Kasia oraz kilka kropli olejku rumowego.
Gotowym kremem przełożyć zimne placki. Udekorować polewą czekoladową lub jak kto woli obsypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego:)

Temperatura piekarnika: 200C
Czas pieczenia: 20 min
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation