Kuchnia

Jedzonko

Składniki:


2 opakowania serka mascarpone
500 ml śmietany 30%
100 g gorzkiej czekolady
2 szklanki malin świeżych lub mrożonych
1 łyżka cukru pudru
konfitura malinowa



Sposób przygotowania:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy mikserem, dodając stopniowo cukier puder, w ilości zależnej od pożądanej słodkości deseru. Odkładamy 4 łyżki do dekoracji i wstawiamy do lodówki. Pozostałą śmietanę mieszamy z serkiem mascarpone i ubijamy mikserem. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy maliny, odkładając cztery ładne owoce, do ozdoby. Masę z malinami miksujemy. Do drugiej części dodajemy roztopioną czekoladę i również miksujemy. Do masy czekoladowej możemy jeszcze dodać dwie łyżki konfitury malinowej. Na dno wysokiej szklanki wkładamy łyżkę konfitury malinowej a następnie układamy warstwami na zmianę (szprycą lub łyżką) masę malinową i czekoladową. Ostatnią warstwę dekorujemy kleksem śmietany i ozdabiamy świeżymi malinami. Gotowy deser schładzamy wstawiając do lodówki na minimum 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation