Kuchnia

ciasta i desery

W orzeźwiającym trójkącie smaku


Tort czekoladowy

Ciasto

Składniki:
150 g połamanej ciemnej/gorzkiej czekolady
150 g masła
5 jaj rozmiaru L
1 łyżka kakao
180 g cukru



Mus

Składniki:
50 g połamanej ciemnej czekolady
50 g połamanej mlecznej czekolady
100 g masła
3 jajek rozmiaru L
2 łyżeczki kakao
125 g cukru
3 lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 80/90 ml ciepłej wody



Sposób przygotowania:

W misce ustawionej nad gotującą się wodą rozpuszczamy masło z czekoladą. Dobrze mieszamy a następnie studzimy. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 - 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Miksujemy żółtka z kakao, dodajemy do ostudzonej czekolady i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Ubite białka łączymy z masą czekoladową, dokładnie, ale bardzo ostrożnie mieszamy i wykładamy na blachę. Pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Nie przejmujemy się, kiedy wyrośnięte ciasto szybko opadnie – tak ma być. Mus przygotowujemy po ostudzeniu pieczonego spodu. W tej samej misce rozpuszczamy masło i dwa smaki czekolady. Powstałą masę studzimy. Żółtka z kakao miksujemy i dodajemy do ostudzonej czekolady mieszając. Następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Mikserem ubijamy białka na bardzo sztywną, białą pianę wraz z cukrem. Ubite białka łączymy z masą czekoladową, starając się zachować jak najwięcej „powietrza” w masie. Powstały mus wylewamy na upieczony spód i schładzamy w lodówce przynajmniej 4 godziny. Ciasto jest najpyszniejsze kolejnego dnia. Wierzch ciasta najlepiej obsypać prażonymi migdałami. Ciasto podajemy z lodami i owocem marakui.

Lody mango

Składniki:
300 g zamrożonego miąższu owoców mango
100 g zamrożonego ananasa
5 łyżek jogurtu min 3%
4 łyżki serka mascarpone
2 do 4 łyżki miodu wielokwiatowego
kilka listków mięty
skórka starta z limonki



Sposób przygotowania:

Ceramiczne naczynie schładzamy w zamrażarce. Owoce, jogurt, serek mascarpone, miód i miętę oraz skórkę z limonki miksujemy na jednolitą masę. Gdyby lody okazały się mało słodkie dodajemy miód do smaku, jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodajemy trochę jogurtu. Lody przekładamy do schłodzonego pojemnika i podajemy od razu lub przechowujemy je w zamrażarce. Przed samym podaniem lody należy wyjąć z zamrażarki i „ocieplić”, ponieważ najsmaczniejsze są zdecydowanie w postaci bardziej aksamitnej miękkiej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation