Kuchnia

ciasta i desery

NOCNE BROWNIES.

1 szklanka mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
75 g masła – żadnej margaryny

1/2 szklanki kakao
1 szklanka cukru
1 jajko
2 białka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło topimy w rondelku. Łączymy z kakao i cukrem. Będzie gęste! Dodajemy jajko i białka, po czym mieszamy na gładką masę. Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż otrzymamy jednolite ciasto. Nakładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach ok. 20×20 cm. Wstawiamy na noc lub po prostu na kilka godzin do lodówki.

30 minut przed pieczeniem wyjmujemy ciasto. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut. Wykałaczka wbita w ciasto powinna wychodzić z niego lekko oblepiona. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i voila.

Przepis z książki ‚Chewy gooey chrispy crunchy – melt in your mouth cookies’ Alice Medrich.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation