Kuchnia

kuchnia

Kurczak z Sosem Sojowym i Miodem » Słodkie Słone


Składniki:

1 kg piersi z kurczaka
2 lub 3 łyżki miodu (np. wielokwiatowego)
3 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego)
1 mały ząbek czosnku
pół szklanki ziaren sezamu
3 duże pory (tylko białe części)

Przygotowanie:

1) Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić kurczaka w kostkę lub w dość cienkie paski i umieścić w dużej misce. Pory dokładnie myjemy*, osuszamy i kroimy w cienkie krążki.

2) Miód** łączymy z sosem sojowym, do marynaty wyciskamy ząbek czosnku i dokładnie mieszamy. Całość sosu wlewamy do kurczaka, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut lub dłużej.

3) Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając i kontrolując – by się nie przypaliły.

3) Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy kurczaka wraz z marynatą i smażymy przez około 6-10 minut. Następnie dodajemy posiekanego pora (zostawiając garść do dekoracji) i smażymy jeszcze przez kolejne 10 minut (aż por zmięknie). Pod koniec smażenia dodajemy uprażone ziarna sezamu.

Danie podajemy z ryżem, dekorujemy odrobiną surowego, posiekanego pora.

*Jak czyścić pory? Odcinamy końcówkę z korzeniem oraz liście. Białą część nacinamy wzdłuż do połowy grubości pora i płuczemy pod bieżącą wodą, tak by dostała się między kolejne warstwy warzywa.

**Jeżeli miód nie ma płynnej konsystencji należy go rozpuścić np. wkładając go w miseczce do kuchenki mikrofalowej lub podgrzewając go chwilę w garnuszku.

Smacznego!



Read more: http://slodkieslone.pl/kurczak-z-sosem-sojowym-i-miodem/#ixzz2eEtHkfDe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation