Kuchnia

kuchnia

Macaroni&Cheese (z dodatkiem szynki)

Składniki:
ok. 250 g makaronu kolanka (raczej większego rozmiaru niż mniejszego ;) )
1 szklanka mleka
200 g sera cheddar
1 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 ząbek czosnku
200 g szynki
olej rzepakowy do podsmażenia szynki
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa



Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotować 'sos serowy'. W rondelku rozpuścić masło. Wrzucić zmiażdżony ząbek czosnku i mąkę wymieszaną z pieprzem, paprykami i gałką muszkatołową (po ok 1/4 łyżeczki). Wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając (jak podczas przygotowania beszamelu). Podgrzewając na niewielkim ogniu, doprowadzić do zgęstnienia sosu. Następnie rozpuścić w nim starty ser. Szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym (ok 1-2 łyżeczki) i dodać do sosu serowego. Makaron odcedzić i wrzucić do miski, zalać sosem, wymieszać. Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation