Kuchnia

kuchnia

Kurczę w słodko-pikantnej glazurze na chińska nutę

Składniki:
750g mięsa kurczaka
1 puszka coca-coli
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki sosu sojowego
5 ziaren angielskich
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki przyprawy "pięć smaków"
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
chili ( świeże lub suszone)- do smaku, ale danie musi być ostre!
2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Kawałki mięsa natnij, aby marynata głęboko w nie wniknęła. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim na złoto kurczaka. Odłóż na talerz. Na patelnię włóż wszystkie składniki sosu, dodaj z powrotem mięso. Duś na średnim ogniu, obracając porcję przez około 2 godziny, do momentu gdy sos się zredukuje i stanie klejący (pamiętaj, że gdy ostygnie stanie się jeszcze bardziej gęsty!) Pod koniec trzeba uważać, aby sos się nie przypalił.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation