Kuchnia

Kulinaria

Sałatka brokułowa z szynką

Składniki:

25 dag szynki konserwowej

kostka twardej fety

1 puszka kukurydzy

1 mały por

1 mały brokuł

4 jajka

1 mały zielony ogórek

2 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

sól i pieprz

natka pietruszki

Jajka ugotować na twardo, kiedy ostygną, obrać i pokroić w grubą kostkę. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w wodzie z łyżeczką cukru lub na parze. Pora przekroić na pól, a każdą połówkę jeszcze raz na pół. Przepłukać. Następnie pokroić w paseczki i zalać osolonym wrzątkiem. Po pięciu minutach odcedzić i zahartować, przelewając zimną wodą. Kukurydzę odcedzić. Ogórka sparzyć, pokroić razem z łupką w kostkę. W kostkę pokroić również szynkę oraz fetę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i jogurtem, posiekaną natką i doprawić solą i pieprzem. Schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation