Kuchnia

Kulinaria - Zupy

spring plate: KAPUŚNIACZEK Z JABŁKAMI La soupe aux choux

4 słodkie jabłka
2 łyżki oliwy
1 duża cebula
2 marchewki
1 mała włoska kapusta
1 litr bulionu warzywnego
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sól i pieprz
2 łyżeczki soku z cytryny

Jabłka dokładnie umyć, nie obierać i drobno pokroić. Kapustę drobno pokroić w kostkę lub paski. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach.

Oliwę rozgrzać w rondlu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć przez 2 - 3 minuty. Gdy cebulka będzie już zeszklona dodać startą marchewkę, pokrojone jabłka i podsmażyć kolejne 3 - 4 minuty.

Do rondla dodać kapustę i całość zalać bulionem. Doprawić kminkiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Doprowadź do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 15 minut, do momentu, gdy kapusta i jabłka będą miękkie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation