Kuchnia

Kulinaria - Zupy

Kremowa zupa pieczarkowa z serem
Dzisiaj nie było rosołu. A jeszcze wczoraj napisałam gdzieś że niedziela bez rosołu to nie niedziela. Okazuje się jednak, że można przeżyć bo zupa pieczarkowa jest doskonałym zastępstwem. Zaostrzyłam jej smak ostrym smakiem gorgonzoli i podałam z grzankami czosnkowymi.



Składniki:

20 dag pieczarek
kawałek pora
kawałek selera
10 dag sera gorgonzoli
sól, pieprz
4 kromki chleba tostowego
2 ząbki czosnku
masło+olej

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, natrzeć nim chleb. Pokroić w kostkę i wrzucać na patelnię z niewielką ilością masła. Przysmażyć na rumiano, trzeba jednak uważać, aby czosnek się nie przypalił.

W garnku rozgrzać masło z oliwą, wrzucić pora i kawałek selera oraz pokrojone pieczarki. Dusić chwilę. Zalać odpowiednią ilością wody, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 min. Zdjąć z ognia, można chwilę przestudzić i zmiksować dokładnie zupę. Wstawić z powrotem na ogień i dodać ser. Trzymać na ogniu aż ser się rozpuści. Podawać gorącą z grzankami.

Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation