Kuchnia

Kulinaria - Zupy

Zupa szpinakowa z cukinia i parmezanem z nuta czosnkowa

1 lyzka oliwy extra virgin
2 cebule pokrojone w polplasterki
3 srednie cukinie pokrojone polplasterki
300g swiezego szpinaku
0,75-1,0 l bulionu z kurczaka (w zaleznosci od tego jak gesta zupe lubimy)
3 galazki chinskiego kwitnacego czosnku (flowering garlic)drobno pokrojone
2 duze zabki czosnku przecisniete przez praske
sol, pieprz i galka muszkatolowa do smaku

do przybrania:
1 pocieta na kawalki galazka kwitnacego czosnku
starta na wiorki surowa cukinia (po 1 lyzce na osobe)
swiezo starty parmezan

Podsmazamy na oliwie cebule, nastepnie dodajemy cukinie, szpinak, flowering garlic i jeszcze 5 min smazymy. Nastepnie wrzucamy czosnek i zalewamy goracym bulionem - gotujemy do miekkosci. Miksujemy zupe na krem, doprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Przed podaniem dekorujemy kwitnacym czosnkiem, starta cukinia i oproszamy parmezanem. Podajemy bardzo goraca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation