Kuchnia

Serniki

SERNIK ZLOTA ROSA NA KRUCHYM SPODZIE.

Proporcje na blachę o wymiarach 25x25 cm

Kruchy spód

1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła
2 żółtka
skórka starta z jednej cytryny
Wszystkie składniki razem zagnieść. Początkowo ciasto będzie bardzo sypkie, ale w miarę zagniatania (parę minut) wszystko ładnie się połączy. Następnie, wylepić ciastem dno blachy do pieczenia (wyłożonej papierem). Blachę wkładamy na kilka godzin do lodówki. Najlepiej zagnieść ciasto rano, a wieczorem piec sernik.


Masa serowa

1 kg półtłustego twarogu (krajanki)
3 jajka
2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju rzepakowego*
2 łyżki soku z cytryny
1 budyń waniliowy/śmietankowy (ok. 65 g)
3/4 szklanki cukru (lub jedna szklanka, jeśli wolimy słodsze serniki)
łyżka cukru waniliowego
*olej zamiast masła - zdrowsza opcja, a porcja tłuszczu, dzięki któremu masa serowa nie będzie sucha pozostaje zapewniona. olej rzepakowy, dzięki klarownej barwie oraz neutralnemu smakowi i zapachowi, nada się idealnie

Wersja najprostsza: wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera i miksować do dokładnego połączenia składników. Jeśli mamy porządny blender, nie potrzeba uprzedniego mielenia twarogu. I bez tego otrzymamy idealnie kremową masę.

Wersja standardowa: twaróg mielimy przynajmniej dwukrotnie, po czym dodajemy do niego resztę składników, a całość łączymy mikserem.

Masa będzie dość rzadka.


PIECZENIE

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Na wcześniej przygotowany spód wylewamy masę serową, po czym wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy ok. 50-55 minut, a następnie ubijamy piankę.


Pianka

3 białka (z lodówki)
1/3 szklanki cukru pudru


Białka ubić na sztywną pianę na wysokich obrotach, po czym - ciągle mieszając, ale już na najniższych obrotach - stopniowo dosypywać cukier puder.

Sernik lekko wysunąć z piekarnika i wyłożyć na niego pianę. Rozsmarować i ponownie wstawić do piekarnika, z tym że zmienić sposób pieczenia:
- gazowy piekarnik: kolejne 15-20 minut w 160 stopniach
- elektryczny z termoobiegiem: 5 minut w 160 stopniach przy grzaniu tylko od dołu, a później 10-15 minut z powrotem termoobieg przy temperaturze 140 stopni

Uwaga: należy pilnować by pianka tylko lekko się zarumieniła (może być nawet trochę "lepka" z wierzchu, kiedy dotkniemy jej np. patyczkiem/wykałaczką) - nie może upiec się tradycyjna beza, ponieważ na zbyt spieczonej piance nie pojawią się kropelki rosy. najlepiej więc czuwać przy piekarniku - każdy inaczej piecze - i tylko kiedy zauważymy, że pianka jest lekko przyrumieniona, wyłączyć piekarnik

Upieczony sernik studzić ok. pół godziny lekko w uchylonym piekarniku, a po tym czasie już przy otwartym. Po całkowitym wystudzeniu włożyć do na kilka godzin, a najlepiej na noc, do lodówki. Rano wyjąć z lodówki i przechowywać już w temperaturze pokojowej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation