Kuchnia

Serniki

SERNIK STRACIATELLA Z WIŚNIAMI
przepis na formę 21 cm
masa czekoladowa:
50 g czekolady
50 g masła
1 jajko
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki
6 łyżek wiśni w spirytusie lub syropie

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy lekko przestudzone masło z czekoladą, całość miksujemy. Powoli dosypujemy mąkę, ciągle miksując. Dodajemy 3 łyżki wiśni, masę mieszamy łyżką. Wylewamy masę na spód tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy, a na wierzch rozkładamy pozostałe wiśnie.

masa sernikowa:
1/3 szklanki cukru
50 g miękkiego masła
3 jajka
0,5 kg sera twarogowego
1 laska wanilii
50 g gorzkiej czekolady
Czekoladę drobno siekamy i chowamy do lodówki (przynajmniej na godzinę). Masło ucieramy z cukrem, miksując na wolnych obrotach, dodajemy ser. Następnie pojedynczo dodajemy jajka, a na końcu ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Dodajemy schłodzoną czekoladę i całość delikatnie łączymy łyżką. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód.

Tortownicę wstawiamy do większej blachy lub żaroodpornego naczynia. Nalewamy do niej tyle wrzątku, aby sięgała do połowy tortownicy z sernikiem. Tortownicę przykrywamy folią aluminiową. Delikatnie przenosimy całość do piekarnika (nagrzanego do 160 stopni). Pieczemy sernik przez 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy formę z sernikiem, zdejmujemy folię i odstawiamy sernik do wystygnięcia. Następnie chłodzimy go w lodówce przynajmniej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation