Kuchnia

Serniki

LEKKI SERNIK Z WIŚNIAMI
przepis na tortownicę 20 cm
Spód:
40 g masła
40 g gorzkiej czekolady
150 g ciastek (lub dom owego ciasta kruchego)


Ciastka (lub ciasto) kruszymy w robocie kuchennym (lub ręcznie). W garnuszku rozpuszczamy masło z połamaną na kawałki czekoladą - na niewielkim ogniu. Mieszamy je z ciastkami. Przesypujemy na dno tortownicy i równo rozkładamy, dociskając ręką lub łyżką. Można schować na chwilę do lodówki.

500 g mielonego sera
2 łyżki śmietany 12%
50 g cukru (lub ksylitolu lub zamiennika)
2 jajka
2 łyżki budyniu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g wiśni


Temperaturę w piekarniku ustawiamy na 160 stopni. W misce ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy po łyżce ser, następnie śmietanę. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń (w proszku) i ekstrakt waniliowy. Krótko miksujemy. Mniej niż połowę masy wylewamy na przygotowany spód i rozsmarowujemy. Układamy dosyć ciasno wypestkowane i przekrojone na połówki wiśnie, po czym wylewamy resztę masy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation