Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM.

Składniki:
Spód:

150 g masła
150 g połamanej na kostki ciemnej czekolady
5 dużych jajek
1 łyżka kakao
175 g drobnego cukru do wypieków *


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 - 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam tortownicy o średnicy 21 cm.

W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Jeśli nie masz takiego rondelka umieść czekoladę i masło w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać.
Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 - 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem, moje ciasto opadło jeszcze będąc w piekarniku). Nie wyjmować z formy.

Mus:

100 g masła
100 g połamanej na kostki ciemnej czekolady deserowej
3 duże jajka
2 łyżeczki kakao
115 g drobnego cukru do wypieków *
2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody **


Przygotowujemy podobnie jak powyżej, po wystudzeniu upieczonego spodu. W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną). Masę wylać na środek upieczonego spodu. Dekoracja z ciemniejszych smug na musie powstała z reszty masy czekoladowej. Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc. Kroić gorącym nożem (sparzonym wrzątkiem).


* użyłam cukru pudru i dodałam mniej 130 g i 80 g, (bo okazało się, że tylko tyle mam w domu), ale w smaku okazało się, że jest to dla mnie wystarczająca ilość
** użyłam tylko 1 łyżeczki żelatyny i wyszedł taki fajny mus; gdy robiłam ciasto po raz pierwszy dałam 2 łyżeczki żelatyny i zamiast musu wyszła taka bardziej pianka, gdyż mocniej stężało.


Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation