Kuchnia

pyszne ciasta i torty

Rurki z kremem

3 szklanki mąki 20 dag masła 2 duże żółtka szklanka śmietany 18% szczypta soli jajko cukier perlisty do posypaniaKrem: 2 szklanki kremówki 50 dag serka mascarpone 4-6 łyżek cukru pudru 4-6 łyżek likieru jajecznego lub malibu
Z mąki, masła, żółtek, śmietany i soli zagnieć ciasto, schłodź.
Foremki natłuść masłem.
Ciasto cienko rozwałkuj.
Pokrój w długie paski szerokości 1,5-2 cm.
Paski ciasta nawijaj na metalowe rurki, tak by ciasto lekko nachodziło na siebie.
Posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody, posyp cukrem.
Rurki ułóż na blasze, wyłożonej pergaminem.
Piecz na jasnozłoty kolor w 180°C.
Przestudź, zdejmij z metalowych rurek.
Kremówkę ubij na sztywno.
Mascarpone utrzyj z cukrem pudrem, połącz z kremówką i alkoholem.
Masę przełóż do szprycy i nadziej rurki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation