Kuchnia

Sałatki

SALATKA Z BROKULOW.

Składniki:

1 brokuł
3 jajka
4-5 pomidorów
kukurydza konserwowa z kartonu (250-300 g po odsączeniu z zalewy)
sos: pół szklanki oleju, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 3-4 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę), łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano



Obrane różyczki brokułu wrzucić na gotującą (i osoloną) wodę. Od chwili ponownego zagotowania wody, gotować ok. 3 minut. Ugotowane różyczki odcedzić i pozostawić do wystudzenia.
Przygotować pozostałe składniki: Jajka ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Większe pomidory również pokroić w ćwiartki, zaś mniejsze w połówki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki na sos połączyć razem.
Różyczki brokułu, jajka, pomidory oraz kukurydzę przełożyć do dużej salaterki, delikatnie wymieszać i na koniec polać sosem. Odstawić na ok. godzinę do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation