Kuchnia

Sałatki

SALATKA Z TUNCZYKIEM

Składniki

150g białego ryżu
2 puszki tuńczyka
1 średnia czerwona cebula
1 mała puszka kukurydzy
3–4 ogórki kiszone
garść kolendry lub natki pietruszki
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
3 łyżki majonezu
sól i pieprz

Przygotowanie

Ryż na sypko. Umieszczamy go w misce i płuczemy zimną wodą, aż będzie klarowana (jakieś 5 razy). Wsypujemy do garnka i zalewamy wodą. Gdy położymy rękę na ryżu i lekko go ugnieciemy, woda ma pokrywać nasze palce do połowy, wtedy jest wystarczająca ilość. Jak ryż tylko zacznie się gotować zmniejszamy ogień na minimalny i zostawiamy przykryty na 10 minut. Nie mieszamy ryżu podczas gotowania! Po tym czasie zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem aż ryż będzie dobry. Powinien być lekko twardy w środku, nigdy rozgotowany.
Zimny ryż przekładamy do miski. Dodajemy cebulę i ogórki pokrojone w kostkę oraz kukurydzę. Doprawiamy śmietaną, majonezem, solą i pieprzem.
Na końcu dodajemy kawałki tuńczyka i delikatnie mieszamy, aby jak najmniej się rozwalił oraz kolendrę. Podajemy schłodzoną z pieczywem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation