Kuchnia

Sałatki

SAŁATKA Z CAMEMBERTEM I FIGAMI
przepis na 2 porcje
8 liści sałaty rzymskiej
2 figi
1 krążek sera camembert
2 łyżki płatków

dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól morska
świeżo mielony pieprz

Sałatę myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzu. Camemberta kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej i grillujemy z obu stron po koło 4 minuty (na średnim ogniu). Ostrożnie obracamy. Po obróceniu na patelni kładziemy również pokrojone na ósemki figi (skórką do dołu), żeby "złapały" trochę ciepła. Camemberta i figi rozkładamy na sałacie. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, często mieszając. Składniki na dressing dokładnie mieszamy (można zmiksować w blenderze lub shakerze). Polewamy figi sosem, posypujemy uprażonymi płatkami migdałów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation