Kuchnia

Desery

Cantuccini migdałowe (około 40 ciasteczek)

Składniki

- 300 gram nieobranych migdałów (zamiennie orzechów laskowych lub włoskich)
- 500g mąki pszennej,
- 4 jaja,
- łyżka masła,
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie skórka cytrynowa lub pomarańczowa
Wykonanie
(około 60 minut)
Część migdałów należy posiekać ,ale nie zbyt drobno ,a część z nich rozdrobnić nożem lub w blenderze. Mąkę jaja i masło zmieszać razem, dodać migdały oraz ewentualnie inne składniki. Z dość twardego i zwartego ciasta, jakie otrzymamy, trzeba uformować wałki o średnicy 3-4 cm, które muszą trafić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na około 30 min. Po wyjęciu i delikatnym ostudzeniu ciasta należy pokroić je na mniejsze kawałki, posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną cukru i podpiekać w piekarniku ok. 15 minut w 150 stopniach. Następnie wyjąć, obrócić cantuccini, posmarować jeszcze raz jajkiem i piec do zrumienienia.
Przechowywanie i podawanie

Ciastka przechowywane w puszce lub słoiku będą zawsze pod ręką na wypadek odwiedzin niespodziewanych gości lub po prostu uzupełnieniem porannej kawy. Pokruszone cantuccini są także świetnym dodatkiem do lodów lub innych deserów , a ładnie opakowane będą idealnym upominkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation