Kuchnia

desery

METROWIEC

Ciasto:
8 jaj
40 dag cukru pudru
40 dag mąki
20 łyżek oleju
10 łyżek ciepłej wody
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Żółtka utrzeć z cukrem, dodajac ciepłą wodę i olej. Dodać mąkę z proszkiem. Ubić pianę z białek dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.
Piec każde ciasto osobno w keksówkach w temp. 160-180 st. C przez 30-45 minut.

Krem:
4 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 lyżki mąki pszennej
1 i 1/2 kostki margaryny

3 szklanki mleka zagotować z cukrami. Resztę mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodać do gotującego mleka, zagotować i ostudzić. Margarynę utrzeć i dodawać ostudzony budyń cały czas ucierając.

Polewa:

2 czekolady mleczne
3-4 łyżki śmietany kremówki

Czekoladę polamać i roztopić w kąpieli wodnej ze śmietanką.

Upieczone ciasta pokroić w kromki.
Układać na przemian, przekładane masą.
Polać ciasto polewą.
Podwać pokrojone po skosie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation