Kuchnia

desery

Składniki:

*250 g mąki

*125 g margaryny Palmy (użyłam masła)

*100 g cukru - najlepiej pudru, wówczas ciastka będą miały gładką powierzchnię

*proszek do pieczenia – na koniec łyżeczki

*cukier waniliowy

*1 jajko

*1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)

*1 łyżka imbiru

*1 łyżeczka cynamonu

*1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

*otarta skórka z cytryny


Wykonanie:

Mąkę i imbir przesiać przez sito do miski, wymieszać z proszkiem, z cukrem, cukrem waniliowym i przyprawami. Dodać miękką margarynę i dokładnie posiekać plastikową łopatką. Margaryna ma przybrać postać maleńkich kawałeczków dokładnie obsypanych mąką. Następnie wbić jajko, posiekać jeszcze przez chwilę, a potem szybko zagnieść ciasto. Powinno być dość twarde, ale sprężyste.

Kulę ciasta włożyć do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać ciasteczka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.

Piec ok. 20 minut (nasze piekły się krócej 12-15 minut) w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation