Kuchnia

desery

Ciasto dyniowe

farsz:
500 g zwykłej dyni
2 i 2/5 szklanki (500+100 ml) mleka 2 proc.
1/2 szklanki (100 g) cukru
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
3 jajka
1 opakowanie (0,12 g) szafranu
1/4 kostki (50 g) masła

1 jajko do posmarowania (opcjonalnie)

50 g dyni do dekoracji
2 łyżki cukru do dekoracji


Dynię obierz ze skórki, usuń ew. pestki, umyj, pokrój na kawałki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do garnka, zalej 2 szklankami mleka (500 ml) i gotuj przez 15 minut. Masę odsącz na sicie i ostudź.
Pastę z dyni wymieszaj z cukrem, imbirem, cynamonem, jajkami, szafranem i masłem oraz 2/5 szklanki (100 ml) mleka.
Ciasto francuskie rozwałkuj na dwa okręgi o średnicy większej o kilka centymetrów od formy do tarty. Pierwszym wyłóż formę o średnicy ok. 23 cm, lekko dociśnij i wyłóż farsz. Przykryj drugim krążkiem i zlep ciasto.
Wierzch możesz posmarować roztrzepanym jajkiem.
Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 50 minut. Wyjmij z pieca, podawaj na ciepło lub na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation