Kuchnia

zapiekanki i makarony

Przepis na łazanki zapiekane

750 g kapusty kiszonej
15-50 g suszonych grzybów
2 cebule
3 łyżki oleju
2 lyżki masłą
sól i pieprz do smaku


na łazanki:

2 szklanki maki
1 jajko
ok. 1/2 szklanki wody


Z mąki, jaja i wody(dolewamy stopniowo) zagniatamy ciasto. Wałkujemy, kroimy w paski ok 2 cm, a potem na kwadraty 1.5-2 cm. Gotujemy przez kilka minut w garnku osolonej wody.
Kapustę płuczemy i kroimy, dodajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około godziny.
Namaczamy i gotujemy grzyby(w ok. 1 szklanki wody). Wywar(bez grzybów) dodajemy do kapusty i gotujemy dalej do momentu, aż wyparuje niemal cały płyn.
Na głębokiej patelni zrumieniamy na oleju posiekaną cebulę. Dodajemy kapustę, drobno pokrojone grzyby oraz pieprz i sól. Chwile smażymy mieszając.
Na wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu wykładamy łazanki a na nich kapustę. Delikatnie mieszamy i układamy na wierzchu wiórki masła. Zapiekamy przez ok 40 minut w temperaturze 180 st C
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation