Kuchnia

zapiekanki i makarony

Zapiekanka na cieście francuskim z ziemniaczkami

1 gotowe ciasto francuskie
4 ziemniaki
1 por
ulubiona kiełbaska
duża śmietana 18%
2 jajka
tarty ser
masło
olej
tymianek, sól, pieprz, ew. gałka muszkatołowa


Ciasto wykładamy do naczynia do zapiekania i podpiekamy ok 15 minut w 180 stopniach. Na maśle z odrobiną oleju podsmażamy ziemniaczki pokrojone w cieniutkie talarki. W miseczce mieszamy śmietanę, jajka, tarty ser, przyprawy i dodajemy pokrojonego w talarki pora i kiełbaskę. Na koniec dorzucamy lekko przestudzone ziemniaczki. Farsz mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Całość zapiekamy jeszcze ok 15-20 minut do ścięcia się masy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation