Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Najlepsze ciasto cytrynowe

Składniki:
250g mąki pszennej (ja wzięłam 200g)
250g miękkiego masła lub margaryny (dodałam 200 g masła)
250g cukru pudru (200 g)
4 jaja (3 jaja żółtka oddzielamy od białek)
cukier wanilinowy ( dodaje esencję waniliową)
cytryna (duża, duuuża, naprawdę duuuża)
10g proszku do pieczenia (łyżeczka)
Papier do pieczenia
Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni Celsjusza (posiadam piekarnik elektryczny i ustawiam go na 190 stopni C, na dolne grzanie).

Masło ucieramy na puszystą masę dodając kolejno po jednym żółtku, następnie dodaje cukier puder oraz cukier wanilinowy. Do utartej puszystej masy wrzucamy skórkę z cytryny i sok. (ostrożnie z dodawaniem cytryny, żeby masa się nie zważyła) Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy w porcjach do masy z masła. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie ( ja robię to na najmniejszych obrotach robota) i wylewamy do wyłożonej papierem foremki.

Ciasta jest tyle aby wypełnić foremkę o wymiarach: 28/23 /6,5 (dł/szer/gł). Piekę w 190 stopniach (przy proporcjach z nawiasów) ok. 40 – 45 minut. Sprawdzam patyczkiem czy ciasto się upiekło.

Można ciacho wykończyć lukrem. Jest wtedy bardziej słodkie.

Piekłam również to ciacho w oryginalnych proporcjach i korzystałam przy pieczeniu z małej keksówki o wymiarach 25/11,5/7. Ponieważ ciasto jest gęstsze, i trzeba je zdecydowanie dłużej piec lepiej wtedy zmniejszyć temperaturę, bo może się spiec z wierzchu a w środku nadal być surowe. Wydłuża się wtedy też czas pieczenia nawet do 1,5 godz…
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation