Kuchnia

SAŁATKI

Sałatka z pieczonych buraczków, koziego sera, rukoli
Składniki, 2 porcje:

• 1 upieczony czerwony buraczek*
• garść rukoli
• 80 g sera koziego w roladzie (wygląda np. tak: zdj. 1, zdj. 2)
• świeży tymianek
• 1 porcja winegretu z konfiturą z czerwonej cebuli z tego przepisu


* najlepiej od razu upiec więcej buraczków i wykorzystywać do różnych dań z pieczonymi buraczkami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Buraczki (najlepiej niezbyt duże) myjemy i zawijamy każdy oddzielnie w kawałek folii aluminiowej. Kładziemy na blaszce i pieczemy około 1 godziny lub nieco dłużej dla średniej wielkości buraczków. Obieramy i kroimy na kawałki.





Przygotowanie:

Upieczone buraczki obrać i pokroić na dowolne kawałki. Przygotować winegret zgodnie z przepisem. Na talerzach ułożyć rukolę, dodać pokruszony serek kozi i buraczki, posypać tymiankiem, polać winegretem. Podawać z pieczywem. Czytaj więcej w BLOGU.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation