Kuchnia

SAŁATKI

Sałatka z pieczonym kurczakiem

Co kupić:

piersi kurczaka "Świeża porcja": 400 g
ziemniaki: 3 szt.
jajka: 3 szt.
sałata lodowa: 1 szt.
czerwona cebula: 1 szt.
orzechy włoskie Alesto: 150 g
musztarda Mikado: 1 łyżeczka
oliwa z oliwek Primadonna: 6 łyżeczek
miód: do smaku
sól Castello: do smaku
pieprz Mikado: do smaku
szczypiorek: 1 pęczek
pomidor: 1 szt.
sok z cytryny: 4 łyżeczki


Przygotowanie:

Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w półksiężyce. Sałatę obieramy z zewnętrznych liści, rwiemy je na kawałki. Cebulę kroimy w piórka.

Pieczonego kurczaka kroimy według uznania w kostkę lub w paski. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy pokruszone orzechy włoskie.
W małym naczyniu mieszamy sok z cytryny z miodem, musztardą, solą i pieprzem, po czym łączymy z oliwą z oliwek.
Jak podawać

Sos dodajemy do sałatki, całość bardzo delikatnie mieszamy. Sałatkę dzielimy na porcje i przed podaniem dekorujemy kawałkami pomidora oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation