Kuchnia

Desery, ciasta

Nieziemskie gofry

Składniki : 2 jajka, 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki oleju lub stopionego masła, 1 3/4 szklanki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 4 łyżki cukru.

Przygotowanie : Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlej odpowiednią ilość ciasta. Zamknij pokrywę i piecz około 5 minut.
Inny przepis:
Składniki:
* 450 gram mąki
* 250 ml mleka
* 250 ml wody gazowanej
* cukier waniliowy
* 2 łyżki cukru
* szczypta soli
* 3 jajka
* 150 gram masła
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
************************************
Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczamy i studzimy.
2. Przesianą mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia.
3. Dodajemy żółtka, mleko, wodę, cukier waniliowy, sól i wystudzone, rozpuszczone masło.
4. Miksujemy na najwyższych obrotach.
5. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 2 łyżeczki cukru. Ponownie miksujemy.
6. Pianę z białek delikatnie łączymy z masą powstałą z pozostałych składników.

Ciasto jest gotowe. Teraz potrzebujemy dobrej jakości gofrownicy i do dzieła.
Decydując się na zakup gofrownicy wybierajmy tę z jak najwyższą mocą ( ja mam 1400 W).

+ Dip jogurtowy z limonką:
* 200 ml jogurtu naturalnego
* 2 łyżeczki brązowego cukru
* sok wyciśnięty z połowy limonki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation