Kuchnia

ciasta, torty i tarty

PELNOZIARNISTE CUKINIOWE BROWNIE Z MALINAMI.

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady

100 g masła

100 g kwaśnej śmietany

3 jajka

200 g brązowego cukru

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

50 g ciemnego kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta sody

oraz szklanka startej cukinii (spora)

300 g malin

Śmietanę i jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Cukinię zetrzeć na grubej tarce. Czekoladę z masłem stopić w mikrofalówce, na małym ogniu w garnuszku lub w kąpieli wodnej, dobrze wymieszać i ostudzić. Sypkie składniki oprócz cukru połączyć ze sobą i przesiać. Jajka zmiksować z cukrem i śmietaną, wlać czekoladę i utrzeć. Porcjami dodawać suchą mieszankę, miksując na małych obrotach. Dodać startą cukinię i wymieszać porządnie łyżką. Wyłożyć na małą prostokątną blachę lub tortownicę (26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, poukładać maliny i piec około 50 minut w 180oC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation