Kuchnia

ciasta, torty i tarty

Czekoladowa rolada z kremem waniliowym

Ciasto czekoladowe:
250 g biszkoptów (9 oz)
5 łyżek miękkiego masła
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki kakao
1 jajko
3 łyżki mleka

Masa serowa:
1 szklanka śmietankowego kremowego serka (ok 250 g/ 9 oz)
2 łyżki miękkiego masła niesolonego
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 - 2 łyżeczki żelatyny ( 1 - 2 listki)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Czekoladowe ganache:
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
100 ml śmietanki kremówki

Przygotowanie ciasta:
Biszkopty zetrzyj na tarce o małych oczkach lub pokrusz na "piasek". Wymieszaj okruchy z cukrem, kakao, jajkiem, masłem i mlekiem. Wstaw ciasto do lodówki na czas przygotowywania kremu.

Krem:
Masło i żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj ser i ekstrakt waniliowy dalej ucierając. Ser powinien być gęsty i dość zwarty, inaczej rolada podczas zwijania zwyczajnie będzie się "rozjeżdżać". Żelatynę rozpuść zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Dodaj płyn do masy serowej i dokładnie, i energicznie połącz ze sobą.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na prostokąt o grubości ok 1 centymetra pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu. Zdejmij jeden pergamin. Rozsmaruj teraz równomiernie na cieście masę serową i zwiń w rulon.

Ganache:
Czekoladę rozkrusz na małe kawałki i włóż do żaroodpornej miski. Śmietankę zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia. Zalej gorącą śmietaną kawałki czekolady. Odczekaj chwilę aż czekolada zacznie się topić i zamieszaj, aby uzyskać kremową, aksamitną i błyszczącą polewę. Polej czekoladą roladę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation