Kuchnia

dania warzywne

pieczarki w sosie tikka masala
3/4 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 1 duża pokrojona w kostkę cebula, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanego imbiru, 400 ml przecieru pomidorowego, pół łyżeczki mielonej kolendry, pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki chili w proszku, 2 łyżeczki suszonych liści kozieradki, 2 łyżki kremówki, sól do smaku, 300 g małych obranych pieczarek, 1 pokrojona w kostkę papryka, 1/4 szklanki jogurtu naturalnego, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki chili, posiekana natka pietruszki do posypania
na rozgrzaną oliwę wrzucić nasiona kminu. po chwili dodać cebulę, czosnek i imbir. smażyć około 3 minuty. dodać przecier pomidorowy, kolendrę, dodatkowy mielony kmin, kurkumę, chili. gotować kilka minut (jeśli sos będzie zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem lub wodą). doprawić do smaku solą. jogurt wymieszać z drugą porcją chili i kurkumy. na drugiej patelni na rozgrzany olej wrzucić paprykę, smażyć przez 5 minut. dodać pieczarki i jogurt, smażyć przez kilka minut mieszając od czasu do czasu. usmażone pieczarki i paprykę przełożyć do sosu pomidorowego. podgrzać. dodać kremówkę i suszone liście kozieradki. posypać posiekaną natką przed podaniem, w towarzystwie pieczywa lub ryżu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation