Kuchnia

dania warzywne

Słodko-kwaśne pieczarki z nadzieniem
2 porcje lub 1 dla łasucha:)

Składniki:
10 dużych pieczarek
4 średniej wielkości ugotowane jajka
1/2 czerwonej papryki
sos:
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
1 płaska łyżeczka melasy
1/2 łyżeczki miodu gryczanego

2 łyżki masła



Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na 200 stopni C z funkcją termoobiegu z pieczeniem od dołu.
Pieczarki umyć, oddzielić ogonki od kapelusza.

W miseczce energicznie wymieszać składniki sosu.
Na wyłożonej folią aluminiową blasze, układać kapelusze pieczarek płaską powierzchnią do spodu. Boki polać przygotowanym sosem.
Piec w piekarniku ok 15 minut.
Na patelni podsmażyć pokrojone ogonki pieczarek, dodać pokrojoną paprykę, szczyptę soli i pozostały sos. Nie zdejmując z ognia dodać masło, po ok 2 minut odłożyć na bok.
Jajka pokroić na małe kawałki, wymieszać z pieczarkami z papryką.
Z piekarnika wyjąć blaszkę z pieczarkami, w ich środku będzie sosik, dodać go do naszego farszu i nadziać grzybki.
Gotowe:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation