Kuchnia

Przetwory

Kompot z mirabelek
Kompot z mirabelek (przepis własny)
Składniki:
2kg mirabelek
0,5kg cukru
1l wody

Śliwki przebieram, myję i osączam na sicie. Układam razem z pestkami w czystych wyparzonych słoikach do 3/4 wysokości.
Wodę wlewam do rondla. Dodaję cukier i doprowadzam do wrzenia. Gorącym syropem zalewam owoce zostawiając 2cm wolnej przestrzeni od krawędzi słoika. Wycieram do sucha krawędź słoików i mocno zakręcam. Zakrętki również należy wyparzyć.
Do dużego garnka wkładam na dno ściereczkę. Wstawiam słoiki tak aby nie stykały się ze sobą i ze ściankami naczynia. Wlewam wodę o temperaturze zbliżonej do temperatury przetworów do wysokości 1cm poniżej pokrywek słoików. Przykrywam i pasteryzuję, czyli ogrzewam w temp. 90°C, przez 25 minut. Po zakończeniu pasteryzacji wyjmuję słoiki i ustawiam je na suchej ściereczce. Gdy wystygną wynoszę do chłodnej i ciemnej piwnicy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation