Kuchnia

Przetwory

Koncentrat pomidorowy
Składniki na 10 słoików o pojemności 160 ml:

3 kg pomidorów lima - najlepiej odmiany gruntowe
2-3 łyżki soli morskiej lub himalajskiej
1-2 łyżki cukru - były wyjątkowo słodkie, więc więcej nie potrzeba


Przygotowanie:

pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, obrać
przełożyć do garnka z grubym dnem, zacząć gotować, po około 40 minutach kiedy są już miękkie, zmiksować za pomocą blendera
dodać sól i cukier - do smaku, gotować około 2-3 godzin, żeby odparowało i nabrało odpowiedniej gęstości
nakładać gorące do słoików, dodatkowo zapasteryzować: ale dopiero jak słoiki całkowiecie ostygną, najlepiej zrobić to na drugi dzień, od zagotowania pasteryzować takie małe słoiki 10 minut, większe 15 minut

Przygotowanie w Speedcook:

pomidory umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, obrać
przełożyć do dzbanka Speedcook (robiłam z 1 kg pomidorów na raz) ustawić obroty na 2, temperaturę 90 stopni i czas 20 minut
po tym czasie ustawić na miksowanie - obroty na 9, czas 10 sekund
dodać sól i cukier - do smaku, gotować około 1-2 godzin, obroty 2 i temperatura 85 stopni, do momentu odpowiedniej gęstości
nakładać gorące do słoików, dodatkowo zapasteryzować: ale dopiero jak słoiki całkowiecie ostygną, najlepiej zrobić to na drugi dzień, od zagotowania pasteryzować takie małe słoiki 10 minut, większe 15 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation