Kuchnia

Kasze

Łatwa saltimbocca z kurczaka



Co kupić:

pojedyncze piersi kurczaka: 4 szt.
szynka Szwarcwaldzka: 6 plastrów
ser gouda: 4 plastry
świeża szałwia: 16 listków
czosnek: 3 ząbki
olej rzepakowy: 40 ml
oliwa z oliwek: 3 łyżki
kasza jęczmienna: 300 g
wino stołowe/wytrawne: 100 ml
woda do podlania kaszy oraz do sosu: odrobina
suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę: 130 g
cebula: 0,5 szt.
czerwona papryka: 0,25 szt.
śmietana 18%: 200 g
kapary: 70 g


Przygotuj:

Wykałaczki, papier do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) lub 200 stopni C (góra-dół).


• Kurczak

Każdą pierś kroimy pod skosem na 3 plastry (każdy o szerokości do 1,5 cm), doprawiamy tylko z jednej strony solą i pieprzem.

Ząbek czosnku kroimy w cienkie plastry. Na każdym kawałku piersi układamy 1-2 plastry czosnku, po 1 listku szałwii, przykrywamy połową plastra szynki szwarcwaldzkiej, spinamy całość wykałaczką.


• Kasza

Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozgnieciony 1 ząbek czosnku i 4 listki szałwii.
Gdy czosnek się lekko zeszkli, dodajemy suchą kaszę jęczmienną. Całość mieszamy i prażymy.

Doprawiamy małą ilością białego wina. Solimy, pieprzymy i podlewamy wodą (proporcje kaszy do wody: 1-1, 1-1, 2), przykrywamy i zmniejszamy ogień na 15-20 minut, po czym mieszamy widelcem i dodajemy pokrojone, suszone pomidory. Mieszamy.


Przygotowanie:

Na rozgrzany na patelni olej, kładziemy kurczaka szynką do dołu. Doprawiamy dotąd niedoprawioną stronę mięsa solą i pieprzem. Smażymy. Przewracamy na drugą stronę.

Obsmażone piersi kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Odstawiamy wszystko na chwilę na bok.
Z mięsa wyciągamy wykałaczki.

Na kurczaka nakładamy plastry sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na ok 5 minut.


• Sos

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
Całość przesmażamy na patelni, dodajemy małą ilość białego wina.
Gdy wino w całości odparuje, dodajemy kwaśną śmietanę 18% i mieszamy. Czekamy, aż sos się zagotuje.
Dodajemy całe kapary i niewielką ilość wody.


Jak podawać:

Kaszę wykładamy na talerz, dodajemy sos, na to wszystko wykładamy saltimboccę.
Doprawiamy odrobiną mielonego pieprzu.
Dekorujemy 2 listkami szałwii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation