Kuchnia

Na deser

pieczone orzechy

Składniki:

500 g orzechów (u mnie obrane ze skórki migdały i pekany)
1 białko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Białko ubić lekko, ale nie na sztywno, pod koniec ubijania dodając ekstrakt z wanilii. Wsypać cukier i cynamon, wymieszać. Na końcu wsypać orzechy, wymieszać, by każdy orzeszek był dokładnie pokryty białkiem.

Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak, by warstwa orzechów była pojedyncza i najlepiej, by się nie stykały ze sobą.

Piec w temperaturze 120ºC przez 1 - 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając, by były równomiernie wypieczone. Im dłużej pieczone tym bardziej chrupiące (uważać, by nie przypalić).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation