Kuchnia

jadłabym

Muffiny z serem ricotta i dynią

150 g dyni konserwowej krojonej

150 g mąki pszennej

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki cukru

1 jajko

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki serka ricotta

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżki oleju słonecznikowego



Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cynamon, cukier i odsączoną z zalewy dynię. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek.

W drugiej misce wymieszaj jajko z mlekiem, serkiem i ekstraktem waniliowym, przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej olej. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.

Formę na sześć muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.

Udekoruj serkiem ricotta i skórką z pomarańczy.

Rada: włoski śmietankowy serek ricotta możesz zastąpić tłustym białym serem - ważne, żeby nie był kremowy, lecz granulkowaty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation