Kuchnia

Zupy, Zupy kremy

Barszcz ziołowy z domowego zakwasu



Zakwas:
2 buraki
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka soli gruboziornistej
1/2 łyżeczki cukru
1 kromka chleba żytniego na zakwasie
3 szklanki przegotowanej, ciepłej wody



Barszcz:
2-3 buraki
1 jabłko
gruby plaster selera
3 ząbki czosnku
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki lubczyku
1/2 łyżeczku świeżo zmielonego pieprzu
sól
cukier




Zakwas:
Zakwas robimy 3-4 dni przed planowanym podaniem barszczu. Buraki obieramy, kroimy w plastry i wkładamy do dużego słoika lub kamionki. Dodajemy przyprawy i pokruszony chleb. Zalewamy 3 szklankami przegotowanej, ciepłej wody i odstawiamy na 3-4 dni. Słoik przykrywamy wieczkiem, ale nie zakręcamy.



Barszcz:
Buraki obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do garnka. Dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko, seler pokrojony w słupki i ząbki czosnku. Wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu godzinę. Po tym czasie wlewamy 3 szklanki przecedzonego zakwasu i dodajemy przyprawy (zioła). Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Przecedzamy i pogrzewamy (nie przykrywamy).






Źródło: "Biblioteczka Poradnika Domowego - Festiwal Zup"




Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation