Sport i fitness

Fit

Moje Dietetyczne Fanaberie: Trochę "orkiszówki".. z lodówki?

Orkiszówka na zimno z jabłkiem i miętą


35 g płatków orkiszowych
1 łyżka otrębów pszennych
5 g mielonego, odtłuszczonego lnu
150 ml wody
100 ml chudego mleka
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1 małe jabłko
2-3 listki świeżej mięty
suszona żurawina
2-3 łyżki jogurtu naturalnego





Płatki, otręby oraz len zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy odrobinę soli i gotujemy kilka minut
na małym ogniu, po czym odstawiamy i pozwalamy płatom wchłonąć cały płyn.

Jabłko obieramy i ucieramy na papkę, którą następnie dodajemy do ugotowanych i lekko ostudzonych płatków, wsypujemy cynamon, posiekaną bardzo drobno miętę i odrobinę suszonej żurawiny, mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do słoiczka, który wsadzamy na noc (lub na kilka godzin) do lodówki.

Przed podaniem na wierzch nakładamy kilka łyżek jogurtu naturalnego.



Jeżeli jabłko jest słodkie, to (moim zdaniem) już nie trzeba dosładzać płatków, natomiast można do
smaku dodać łyżkę miodu lub brązowego cukru :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation