Kuchnia

Pysznosci

SPAGHETTI CARBONARA

Skladniki:
•200g suchego makaronu spaghetti
•100g wędzonego boczku
•100g gotowanej szynki
•2 łyżki masła
•sól, pieprz
•60g tartego sera grana padano
•3 żółtka ze sparzonych jaj
•100ml śmietanki 30%
•2 ząbki czosnku




Boczek pokroić w kosteczkę i zarumienić na maśle na dużej patelni, dodać zmiadżony czosnek i rumienić razem przez 3 minuty. Wyłączyć ogień.

Wstawić makaron i ugotować go al dente. W czasie gotowania makaronu pokroić szynkę. W misce roztrzepać żółtka ze śmietaną, doprawić do smaku pieprzem i solą, dodac 40g sera i szynkę, wymieszać.

Ugotowany makaron odcedzić i gorący włożyć na patelnię z boczkiem, dobrze wymieszać i włączyć mały ogień. Wlac masę śmietanowo-jajeczną i mieszać tylko do momentu, aż jajka się lekko zetną.

Podawać od razu na gorąco.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation