Kuchnia

Pysznosci

CIASTO Z JEZYNAMI

Składniki na kwadratową blaszkę 23 x 23 cm:

1 szklanki jeżyn

2/3 szklanki cukru

50 g miękkiego masła

1 jajko

1 1/2 szklanki mąki + 3 łyżki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

3/4 szklanki maślanki



W misce utrzeć masło z cukrem na gładką i puszystą masę (najlepiej mikserem około 3 minut na najwyższych obrotach), ciągle mieszając dodać jajko. Następnie w oddzielnej misceczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól i dodawać do masy maślano - cukrowej na zmianę z maślankę. Wymieszać dokładnie, aż powstanie gładkie ciasto. Jeżyny obtoczyć w mące, aby nie opadły na dno. Jedną szklankę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.

Przygotować formę - wysmarować masłem, obsypać mąką i przelać do niej masę. Na wierzch poukładać pozostałe jeżyny.

Piec w 180oC przez około 50 minut (do suchego patyczka). Po całkowitym ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation